miercuri, 20 iulie 2011

Cetatile Dacice - Partea a 3a - Cetatea Blidaru

A treia cetate dacica este Blidaru. Mentionez ca mai sunt cetati dacice, dar eu nu am ajuns de data asta decat la 3 din ele - cele prezentate aici.

Accesul se face printr-un drum prin padure, cu pornire din Costesti - Satul de Vacanta. Mai exact, cum se intra in Satul de Vacanta se face dreapta pe pod, apoi se face stanga prin padure - exista un gol mai maricel printre tufe si copaci - pe acolo este intrarea :)

Drumul in sine este placut, padurea este frumoasa si parfumata, dar... este un drum lung si anevoios pentru cei ce nu au exercitiu fizic. O sa intelegi de ce au daramat-o romanii cand i-au cucerit pe daci, doar din prisma drumului. Celelate motive ti se vor parea puerile.

Aceasta cetate este, cred eu, cea mai frumoasa si mai pitoreasca, poate si ca este cea mai izolata. Aici nu o sa intalnesti lume. Eu cel putin nu am vazut tipenie de om. Cred ca este din cauza drumului si nu toti se aventureaza din comoditate.

Ca o atentionare... drumul nu prea este marcat. Exista posibilitatea sa va rataciti. Asadar, ori intrebati si cereti lamuriri in sat ori va luati dupa ce va zic eu: se merge pe poteca, mereu se tine partea stanga. La un moment dat, drumul se va bifurca. Mergeti pe partea stanga. Dupa ce o sa vi se ia de urcat, o sa urmeze o portiune in care incepi sa cobori lin si totul se termina cu o poienita. Acolo sa va uitati in stanga. O sa se vada si cetatea (panourile, mai exact si gardul).

Va recomand cu mare caldura sa faceti totusi acest drum si sa vizitati si cetatea Blidaru. Este foarte frumos, foarte liniste si nici nu strica un pic de miscare.

Drumul...
care cand urca, cand coboara...

Poienita...
si in stanga se vad panourile, gardul si cetatea...



Cetatea este imprejmuita de un gard din barne. Usa este cea din imagine :)
Zidurile cetatii... pline de iarba si flori.






exista pe undeva, sub un copac - la umbra buna, o masuta... e tare bine sa stai acolo, dar va spun ca tot mai bine e prin iarba.

marți, 19 iulie 2011

Cetatile Dacice - Partea a 2a - Sarmizegetusa

Cea mai importanta dintre cetatile dacice este Sarmizegetusa. Aflata pe o stanca, la o altitudine de 1200 metri, Sarmizegetusa a reprezentat centrul militar, administrativ, politic si religios al dacilor in vremea lui Burebista si al lui Decebal.

Drumul pana la cetate se face destul de greu, pentru ca drumul este unul forestier, plin de gropi si se afla la o distanta de aproximativ 25km de Costesti - Satul de Vacanta. Oricum, este frumos peisajul, iar cand am fost, nu era prea populata zona. Trebuie amintit ca aici se fac o gramada de pelerinaje, ceea ce poate fi extrem de neplacut, pentru ca se aglomereaza foarte tare cetatea si este greu sa faci poze sau sa te bucuri de linistea oferita de acest minunat loc.

Din nefericire penru noi, cetatea nu este intr-o conditie prea buna, nu este ingrijita cum ar trebui si... nu este pretuita decat de unii. Sunt multe, foarte multe locuri inca nedescoperite in jurul cetatii. Niciodata nu au fost fonduri pentru asa ceva. Se mai stie, tot ca un lucru negativ, ca locurile au fost "scormonite" dupa aurul dacic (o bratara dacica poate avea pana la ~2kg de aur). Extrem de mult aur a fost scos si de romani dupa cucerirea dacilor. Se spune ca peste 1700tone de aur si dublu in argint au scos romanii de pe teritoriul Daciei.

Cetatea este un loc aparte, este linistitor, este pozitiv. Asa am simtit eu. Mi-a placut enrom si mi-a facut o deosebita placere sa stau acolo cateva ore.

Drumul...
Nu toti supravietuiesc drumului...

Panoul care te intampina la intrarea in cetate:

Primele ziduri... ce-au mai ramas din ele, pentru ca romanii au distrus pana la temelie toate cetatile dacice, dupa ce le-au cucerit...
Evident, numele prostilor pe toate stancile...
Urmeaza apoi un drum prin padure, un drum si o padure extraordinare...
Sistemul de canalizare, care era unul destul de avansat...

Unul dintre pelerini (nu ma refer ca avea pelerina de ploaie)...

Si mai multi pelerini, care ocupa cel mai important loc din Sarmizegetusa... pentru ca e cel mai incarcat de energie... asa ca ia-ti adio de la poze cu ruine fara ei.

joi, 7 iulie 2011

Cetatile Dacice - Prima parte - Cetatea Costesti

Toata lumea a auzit de Cetatile Dacice. Chiar daca nu v-a placut istoria, tot stiti de ele.
Sa ajungi acolo, e destul de epuizant daca pleci din Bucuresti, din cauza drumului, care, daca ar fi fost autostrada (in afara de cea spre Pitesti) s-ar ajunge relativ repede.

Asadar, ai la dispozitie cam 2 rute... Bucuresti - Brasov - Sibiu - Sebes - Orastie - Costesti (sat de vacanta) sau Bucuresti - Pitesti - Rm. Valcea - Sibiu - Sebes - Orastie - Costesti (sat de vacanta). Cea din urma este cea mai scurta si cred eu... mai la-ndemana pentru ca ai autostrada la dispozitie si treci repede peste ~120km.

Ajunsi in Orastie, de pe drumul principal trebuie sa faci stanga la un moment dat, cand o sa vezi un minuscul semn catre cetatile dacice. Apoi urmeaza un drum frumos, linistit, care nu este aglomerat (atentie totusi la vaci). Se va ajunge in Costesti - sat de vacanta - vei stii ca ai ajuns acolo dupa marea poarta.

Eu recomand cazare la pensiunea Roua pentru ca au camere cu baie in camera si sunt conditii bune, iar gazdele OK.

Chiar din Costesti poti ajunge la cetati: Costesti si Blidaru. La prima se ajunge foarte lejer. Cam in 25minute, mers lalait. Drum frumos, lin, fara probleme.

Aici ne vom opri in aceasta prima parte. La Cetatea Costesti.
Cum se intra pe marea poarta in Costesti se urmeaza drumul din dreapta pe pod, imediat dreapta dupa pod. Se merge cum tine drumul, apoi se face stanga. Se urca... se poate ajunge si cu masina, dar nu recomand. E mult mai placut pe jos, iar drumul, asa cum mai spus e lejer:

De prin curtile oamenilor:




Exista si indicatoare. Oricum, nu ai cum sa te ratacesti:



Imagini de prin cetate:















Mai este ceva intr-adevar deosebit, pe langa runie: LINISTEA... :)